Premis Impactes 2023
El 8 de juny, Sitges va ser l’escenari dels premis Impacte 2023, organitzats pel Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, sota la direcció del Carles Ortet (Founder de Zoopa i vicedegà del Col·legi). Una celebració anual que reconeix les campanyes, les empreses i els professionals més destacats del màrqueting, la comunicació, la publicitat i les RRPP del nostre país, tal i com va recordar el degà Miquel Campmany en el discurs inaugural.
Èxit d’audiència —més de 500 persones— i de presentació de projectes, els Impacte van esdevenir una festa que restarà a la memòria de totes i tots els que vam assistir-hi.
PREMIS PROJECTES
La presidenta del jurat en aquesta ocasió va ser Iolanda Casalà, cap d’Estratègia a McCann Barcelona i vicedegana del Col·legi. Un jurat de 40 professionals del sector es va encarregar de fallar en la tria de les campanyes i dels projectes més rellevants de l’any. D’entre el total de les 201 candidatures rebudes —representant a 89 anunciants o marques diferents i a 38 agències— es van lliurar un total de 30 premis, repartits en 10 categories. Els guardons reconeixen una campanya concreta, donant protagonisme tant a la feina de la marca com a la de l’agència. A la taula es poden veure tots els premiats.
Cal destacar la campanya “Quan el cor s’atura”, de La Marató de TV3, ideada per l’agència K1000, com la campanya més premiada, ja que s’ha endut l’Or en la categoria “Impacte de la Creativitat” i en la categoria “Impacte de l’Estratègia de Mitjans” i el Bronze en la categoria “Impacte de la Producció”.
Respecte les agències, la més guardonada ha estat McCann, amb cinc premis: Or en la categoria “Impacte de la Producció”, i Plata en quatre categories més: “Impacte de la Investigació”, “Impacte de la Innovació”, “Impacte de la Producció” i “Impacte de la Construcció de Marca”.
L’empresa que ha rebut més guardons ha estat la Generalitat de Catalunya, amb un Or (campanya “Catalunya ve de gust”, de McCann), un Plata (campanya “Provem-ho en català”, també de McCann) i un Bronze (campanya “Crims”, de Zoopa). LLYC també s’ha endut tres guardons —dos Ors i un Plata— amb les seves campanyes de comunicació interna “The hidden drug” i “El apellido femenino”.
PREMIS PROFESSIONALS
Enguany es van premiar nou categories en l’àmbit professional, amb guardonats de gran talent i influència. La Junta del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya va ser l’encarregada de fallar en la tria dels guanyadors, la qual exposem a continuació.
El Premi Universitats al Jove Talent va ser atorgat a Sheila Boudount, una estudiant de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquest premi reconeix els treballs finals de Grau de les universitats catalanes, i Sheila va sorprendre amb la seva anàlisi del discurs dels streamers des d’una perspectiva feminista. Amb recomanacions innovadores sobre la creació de continguts digitals, Sheila ha demostrat ser una prometedora ment jove.
En la categoria de Millor Estratega de Marca, el guardó va ser per a Ignasi Prieto, de Global CMO. Prieto va ser reconegut per haver creat un ADN únic per a la marca CUPRA a nivell mundial, consolidant-la com una marca prèmium i aspiracional, clarament diferenciada dels seus competidors. La seva tasca des de Barcelona ha estat crucial per a l’èxit de la marca durant el 2022.
Marta Vallès, co-fundadora de Vottun, va guanyar el premi a la Millor Desenvolupadora o Responsable de Dades i Tecnologia. La seva contribució durant el 2022 va consistir en convertir la blockchain en una eina accessible per a empreses i persones. Vallès va ser reconeguda especialment per haver creat la primera plataforma multi-blockchain del món que va rebre l’aprovació del Banc d’Espanya.
Javier Coromina, director de Comunicació i Mitjans a Idilia & Adam Foods, va ser distingit com a Millor Estratega de Mitjans. El seu impactant projecte “Educant contra el bullying” va ser reconegut per la seva dedicació a ajudar les famílies a combatre l’assetjament escolar, a més de la seva aposta pels nous canals emergents de comunicació.
Laura Abascal, International Business Lead d’Ogilvy, va ser guardonada com a Millor Gestora de Clients. El seu lideratge en un equip global de CRM i tecnologia, des de Barcelona, així com la seva contribució a la CRM strategy en el grup WPP Growth, han demostrat la seva habilitat per liderar i innovar en el món del màrqueting.
El Premi al Millor Creatiu va ser per a Camil Roca, fundador i director creatiu de K1000. Roca va destacar per innovar la fórmula comunicativa de La Marató de TV3, utilitzant un insight relacionat amb les malalties cardiovasculars per convertir una sitcom en directe en una peça publicitària. La seva creativitat i audàcia van ser aclamades en aquesta categoria.
Laura Escanes, reconeguda creadora de continguts digitals, va ser distingida pel seu treball i lideratge en la creació i direcció de La Tita Comunicación SL. La seva empresa s’ha especialitzat en serveis de representació als mitjans digitals, així com en màrqueting online i offline. Escanes segueix sent una de les creadores de contingut més influents i rellevants.
En la categoria de Millor Professional Internacional, Àlvar Suñol, CCO d’Alma, va ser premiat per la seva excel·lència creativa a escala mundial. El 2022, Suñol va ser el cinquè creatiu més premiat a nivell global amb la campanya “Better with Pepsi”, que va guanyar el reconeixement com la més premiada del món. A més, Alma —l’agència on Suñol treballa— va ser nomenada Agència de l’Any als London International Awards i al FIAP.
Carme Miró, CEO d’Apple Tree, va guanyar el Premi a la Millor Comunicadora Corporativa. Miró va ser reconeguda pel seu impacte en la promoció de l’acció corporativa del moviment B Corp, que va desencadenar importants canvis legislatius, com la Llei de societats i la creació de les SBIC (societats de benefici i interès comú).
El guardó al Millor Marquetinià va ser per a Josep Ametller, CEO de Casa Ametller. Ametller va ser reconegut pel seu impuls en la creació d’Agroparc, una proposta que col·loca la sostenibilitat al centre de la proposta de valor de Casa Ametller.
L’últim premi que es va lliurar durant la gala va ser el Premi d’Honor, triat per la Junta del Col·legi, i que vol reconèixer o bé la trajectòria significativa d’un o una professional del sector, o bé la tasca disruptiva d’un o una professional, sigui o no del sector, que hagi contribuït a generar un impacte notori en la professió. La persona que premiada en aquesta edició va ser Enric Jové, com a reconeixement al seu recorregut professional. Com a CEO de McCann Barcelona i CIO a McCann Spain i a McCann Worldgroup, Jové no només ha aconseguit contribuir a la transformació digital de McCann a nivell global, sinó que ha participat en múltiples projectes notoris que han ajudat a que el sector a Catalunya evolucioni i es plantegi nous reptes.
Enric Jové donant el discurs d’agraïment als Impacte
Els Premis Impacte 2022 han destacat el talent, la creativitat i l’impacte de professionals catalans i internacionals en diferents àmbits. Els guardonats han estat reconeguts per la seva dedicació i per la seva contribució al món dels negocis i de la comunicació, demostrant que el seu treball té un impacte significatiu en la societat actual.
LA CELEBRACIÓ
La gala dels Impacte d’aquest any va estar plena de sorpreses i d’entreteniment. Presentada per l’Arturo Valls, va comptar amb la presència de La Cubana, que va ser tot un encert en aportar la seva originalitat i enginy característics. Per posar el punt final a la gala, la cantant Lucrecia va pujar a l’escenari i va oferir una actuació enèrgica i plena de ritme, acompanyada per ballarines del Carnaval de Sitges.
Enguany, el premi ha pres nova forma i a tots els guanyadors de l’Or se’ls ha lliurat un martell físic, fent referència al primer anunci d’Apple, mític, de l’any 1984.
Per últim, cal assenyalar que la col·laboració del consistori de Sitges amb el Col·legi va ser imprescindible en l’organització i en l’èxit d’aquesta celebració.
S’ha iniciat una nova etapa dels Premis Impacte que de ben segur obrirà la porta a futures grans edicions.