El Sitges Next 2023: aparador de la innovació en la comunicació publictirària
La majoria de ciutats amb festivals de cinema de primer nivell tenen també festivals de publicitat (o de noves tendències en comunicació). El cas de Cannes és el més paradigmàtic, però també trobem el d’Austin, el de Berlín o el de Sant Sebastià, ciutats que tenen festivals de cinema de màxima projecció internacional i també altres de publicitat de notable pes. Venècia no en té d’aquest àmbit, però sí que articula tota una sèrie de festivals sectorials a través de la Biennale. Sitges té el festival cinematogràfic de major relleu de Catalunya: el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, creat el 1968, que és una referència mundial en el gènere. A més, la localitat és la segona destinació catalana en recepció i organització de congressos, només superada per Barcelona.
En aquesta línia, l’any 2015 va néixer el Sitges Next, festival dedicat a impulsar la innovació en comunicació de marques, agències, startups i creadors tecnològics. Dos dies que es dediquen a establir noves connexions, a nodrir-nos i a inspirar-nos, amb la finalitat de contribuir a la transformació de la manera com ens comunicarem en els propers anys. El festival està impulsat per l’Ajuntament de Sitges i va néixer amb la triple missió de: actuar com a plataforma de projecció del talent català, atraure reconeguts professionals internacionals i esdevenir una cita i punt de trobada del sector, sempre sota el criteri i l’eix comú de la innovació en comunicació.
Precisament, la innovació en la comunicació publicitària és el concepte sota el qual pivota la identitat del Sitges Next. Les ponències que presenta cada any la graella del festival giren entorn de la innovació des d’una òptica creativa, però també des d’un punt de vista de sistemes, mitjans o plataformes. Els ponents convidats presenten casos, exposen tendències i dialoguen sobre els diferents universos de la comunicació, amb un accent especial en les propostes de caràcter innovador.
Des de la seva creació, el Sitges Next ha celebrat vuit edicions, una cada any, llevat del 2019 en què no es va realitzar per un retard en el procés de licitació. La del 2020 es va fer on line, amb la presència a plató dels ponents i la retransmissió de les seves intervencions. Més de 150 professionals han pres part en les diferents ponències, sigui en conferències o bé en taules rodones. El nombre acumulat d’assistents supera els 2.000 en les set sessions celebrades amb públic. El festival està organitzat per l’Associació Sitges Next, integrada per Xavi Duran, Albert Fradera, Enric Nel·lo, Carles Ortet, Camil Roca i Santi Terraza.
Després d’uns primers anys amb excessius canvis de guió en la curació, el Next ha aconseguit fixar un full de ruta i un camí estable quant a la seva programació i el seu format, que, mica en mica, li està permetent convertir-se en referent del sector a nivell català. Enguany, vint ponències i dues taules rodones van nodrir el programa del festival amb destacats professionals que van posar de relleu temes tan actuals com la IA, la relació de les marques i l’entreteniment i la necessitat de la innovació constant.
L’aliança amb el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya —concretada en l’edició del 2023— ha propiciat que una sola cita aculli tres grans esdeveniments del sector: el Sitges Next, els Premis Impacte i la Nit del Màrqueting i la Comunicació. Aquest fet possibilita atraure encara més els focus de la professió en un certamen que ha aconseguit dibuixar en la seva marca la seva condició d’aparador de les noves tendències i que ara camina amb l’objectiu de fer-se, no només necessari, com és ara, sinó imprescindible per a la professió i per al conjunt de la indústria.
Santi Terraza
Integrant de l’Associació Sitges Next