Talents emergents
Pep Muntanyola i Carla Rubio, presentadors de la cerimònia dels Premis Impacte 24, són dos bons exemples de com la professió evoluciona, amplia el seu radi d’acció i s’obre a la participació de nou talent. En Pep Munta i la Carla Rubio en són dos bons exemples. Parlem amb ells sobre les seves trajectòries personals i sobre el sector del màrqueting i la comunicació.
En Pep Muntanyola i la Carla Rubio a la presentació dels premis Impacte.
En Pep Munta —com li agrada que se’l citi— va estudiar Educació Infantil. El sector del màrqueting i la comunicació l’ha ajudat a redescobrir-se com a persona i com a professional: “He nascut per estar damunt d’un escenari comunicant a través de l’actuació o com a cantant”, explica.
I TikTok ha estat el canal que li ha permès integrar i projectar totes les seves habilitats.
“A TikTok he pogut combinar les habilitats comunicatives que sempre he tingut amb la capacitat d’editar vídeo, barrejat amb un toc d’espontaneïtat, que m’ha permès posicionar-me com a creador de continguts digitals”
Aquest treball constant l’ha dut a participar en un nou projecte amb l’agència Zoopa, que li ha permès descobrir aquesta inquietud per treure el màxim rendiment a la seva part més comunicativa: “M’he fixat com a objectiu combinar el meu vessant artístic amb el màrqueting i la comunicació, i si el camí són les xarxes socials, doncs, fantàstic!”.
En Pep està immers en aquest món, i activitats com la presentació de la gala dels Premis Impacte ha estat una fita molt important per a ell: “I tot arran d’un anunci a TikTok que va publicar una agència de publicitat”. “M’omple d’orgull saber que puc treballar en un sector seriós, on tractes amb clients, on estàs disposat a donar-ho tot, i sentir-me satisfet de la feina que fem”. “És un privilegi i em sento molt valorat. I, sobretot, em sento feliç i agraït perquè algú com jo hagi tingut l’oportunitat de participar-hi, encara que hagi estat per una via no convencional”.
En Pep i la Carla, trajectòries diferents, un mateix punt de trobada.
La Carla Rubio —vint-i-dos anys— està treballant com a comunicadora a la plataforma EVA de 3Cat, el nou canal 100% digital, orientat a la gent jove i amb un to dels continguts molt més informal, creat ara fa un any. La creació d’EVA ha permès a aquesta generació apropar-se al món professional, no només com a comunicadors, sinó, en el cas de la Carla, “m’han deixat dirigir altres projectes, fet que ens demostra que estem mirant el present i que estem tirant cap a la bona direcció”.
La Carla ens explica la principal diferència entre els mitjans tradicionals —com la Televisió— i les plataformes o els canals digitals. “Els mitjans tradicionals es caracteritzaven per la planificació, el control i l’estratègia. I està molt bé; però ara allò que és més important és que els productes s’adaptin al mitjà on es difonen”, apunta.
“Els programes que es difonen a través de canals digitals com Twitch o YouTube han de tenir marge per a la improvisació; i ara, per fi, s’està apostant per aquest model. Estan sortint productes molt atractius que abracen públics nous. Era un canvi que feia falta”
Des del punt de vista de la seva generació, la Carla està molt agraïda “perquè es fan productes que jo consumeixo; i, a més, en el meu cas, com a comunicadora, m’hi deixen formar part”. “A banda, comença a ser evident que són productes que funcionen i que arriben a una generació que, potser, estava més descuidada”.
“Entitats com el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació és important que hi siguin i que es reconegui la feina que es fa” —comenta—; i afegeix sobre l’impacte de les xarxes socials al sector: “Les xarxes són un dels canals més importants del món de la comunicació i del màrqueting avui en dia. Cap format ni cap marca se’n poden oblidar, però s’hi han de saber adaptar. Per això és tan rellevant deixar-nos participar, deixar-nos dir, fer i poder prendre decisions. Adaptar formats més seriosos a les xarxes no funciona. Aquí funciona contingut més informal, més juvenil i, per tant, les noves generacions hi han de participar”.
Trajectòries diferents, un mateix punt de trobada. Benvinguts als nous perfils professionals!