Vadebò, la primera agència de creadors de continguts en català

Interessada per la publicitat i el màrqueting de creadors de contingut, Mia Ortet es va iniciar en el negoci de la mà de Zoopa, agència i productora creativa que genera valor i contingut per a clients de gran renom nacional. Vadebò neix a partir d’un treball universitari, quan detecta la necessitat de crear un espai que pugui fer de pont entre els creadors de contingut que viuen i que generen contingut amb la nostra llengua i les marques que busquen així el seu públic objectiu al qual arribar.

Sara Ayter i Mia Ortet

Vadebò és la primera agència dedicada exclusivament als creadors de contingut en català. Fundada per Mia Ortet, l’agència que treballa amb més de 40 creadores i creadors de contingut, emergeix com una oportunitat significativa tant per als influenciadors com per a les marques comercials que busquen establir relacions sòlides i profundes amb les seves audiències a Catalunya. “Els creadors de contingut en català són una oportunitat per a les marques per crear relacions més sòlides i profundes amb les seves audiències”, apunta la seva fundadora, que destaca com “aquests influenciadors són el mitjà per ser més rellevants al territori català”.  

Sara Ayter, creadora de contingut en català que treballa amb Vadebò, apunta que és conscient que fent contingut en castellà podria arribar a un públic més nombrós, però “prefereixo tenir menys seguidors i que l’impacte i la comunitat siguin més eficaços”. Aquesta jove creadora de lifestyle explica que li agrada treballar amb marques o amb empreses amb els quals comparteix valors, “així gaudeixo i els continguts resulten més beneficioses per al meu públic”. Vadebò ho té en compte a l’hora de crear aquestes sinergies potenciant els perfils dels seus creadors així com els de les marques que hi contacten.   

Els creadors de contingut en català són una oportunitat per a les marques per crear relacions més sòlides i profundes amb les seves audiències.
— Mia Ortet

 La indústria dels creadors de continguts en català 

L’ús del català en l'àmbit digital ha experimentat un creixement significatiu en els darrers anys. D’acord amb dades recents, el contingut en català ha augmentat un 25% en visibilitat en comparació amb anys anteriors, segons la Fundació puntCAT. Això fa que el mercat dels creadors de contingut en català es trobi en un moment d’expansió. Amb una audiència jove i compromesa, les plataformes de les xarxes socials com Instagram, WhatsApp i TikTok tenen una presència notable en els joves d’entre 16 i 30 anys. Segons les estadístiques, el 35% dels usuaris en aquest rang d’edat utilitzen Instagram, el 20% utilitzen WhatsApp i el 18% utilitzen TikTok. Aquestes xifres reflecteixen la importància creixent de les xarxes socials com a canals de comunicació i d’influència per a les marques. 

Autor: @collabstr

Malgrat tot, encara hi ha alguns continguts que són poc o gens freqüents a les xarxes en llengua catalana, com ara: esports; perfils on es parli i es potenciï el crossfit; perfils on es divulgui i es tracti de nutrició; perfils de viatges i de sortides de caps de setmana; perfils enfocats a la tecnologia; als videojocs; de maquillatge; de medi ambient i sostenibilitat. Aquestes són algunes de les temàtiques poc vistes a les xarxes a través de perfils catalans, segons apunta la fundadora de Vadebò.  


Tipologies d’influenciadors i les seves tarifes 

Els influenciadors amb què treballa Vadebò es classifiquen principalment en dues grans categories, que són els ara que es troben en procés d’expansió i creixement. Per una banda, trobem els nanoinfluenciadors, que tenen entre 2.000 i 10.000 seguidors i poden cobrar entre 100 euros i 300 euros per publicació. D’altra banda, Vadebò també treballa amb microinfluenciadors, que són aquells que tenen entre 10.000 i 100.000 seguidors i poden cobrar entre 300 euros i 1.500 euros per publicació. Unes publicacions que s’acorden en cada cas i unes tarifes que poden variar en funció del format —vídeo o fotografia— i del contingut.  Aquesta segmentació, que també és aplicable als que tenen més seguidors, permet a les marques triar aquells influenciadors que s’adaptin millor a les seves estratègies i als seus pressupostos, tot maximitzant el retorn de la inversió. 

L’ús de la llengua catalana en el màrqueting d’influenciadors no només ajuda a promoure la llengua, sinó que també millora el retorn de la inversió
— Mia Ortet

 L’enfocament estratègic de Vadebò

Mia Ortet subratlla la necessitat que hi hagi una estratègia sòlida darrere de les col·laboracions amb els creadors de contingut: “Estem en un punt en què no tot s’hi val en el màrqueting d’influenciadors. No ho podem focalitzar tot en fer spam o regalant un producte a canvi d’una story. Fent això es devalua la marca en qüestió si no hi ha al darrere una estratègia pensada a llarg termini amb uns objectius a complir”.  
 
Per això, des de Vadebò es busca crear relacions a llarg termini entre les marques i els influenciadors, assegurant-se que ambdues bandes comparteixin valors i objectius per fer un match perfecte, que sigui prou sòlid i durador en el temps. Un fet que hi ajuda és l’idioma, el contingut exclusiu en català, que potencia una llengua, una cultura i, de forma indirecta, unes tradicions, i que permet connectar amb més facilitat amb el públic.  

L’impacte del màrqueting d’influenciadors en català 

L’ús de la llengua catalana en el màrqueting d’influenciadors no només ajuda a promoure la llengua, sinó que també millora el retorn de la inversió. Això es deu, en part, a la proximitat que genera l’ús de la llengua entre els seus creadors i el públic i també a l’alta taxa d’engagement dels microinfluenciadors en comparació amb els macroinfluenciadors. Per exemple, Uri Jimenez (@urijimenezzz_ a Instagram), amb 25.000 seguidors té un engagement del 30%, una xifra significativament superior a la que s’observa en influenciadors que utilitzen altres llengües. Aquest alt nivell d’engagement indica un fort vincle entre la persona que genera el contingut i la seva audiència, un fet interessant d’anàlisi per part de les marques a l’hora d’escollir les seves finestres o perfils de visibilitat i creixement. Casos com el de l’Uri i d’altres  microinfluenciadors, posen en relleu com aquests generen 7 vegades més engagement que la mitjana obtinguda pels macroinfluenciadors, segons un estudi de SocialPubli. 2019, August 1. 2018 Global Micro-Influencer Study.  

Autora: @karsten116

Nike i Abacus, marques que confien en Vadebò 

Vadebò ha col·laborat amb diverses marques destacades, com Nike, EVA —el nou canal jove de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals— i també amb Abacus, entre d’altres. Aquestes col·laboracions demostren l’eficàcia de treballar amb creadors de contingut en català i la capacitat de l’agència per connectar les marques amb la seva audiència objectiu de manera autèntica i efectiva. Aquestes col·laboracions s’estan donant de manera satisfactòria i amb uns resultats excel·lents i prometedors per a totes les parts.   

Vadebò no només és una pionera en la indústria del màrqueting d’influenciadors en català, sinó que també estableix un estàndard per a la qualitat i l’estratègia en aquest camp. La seva missió de potenciar la llengua catalana i ajudar tant als creadors de contingut com a les marques a crear relacions sòlides i significatives és un testimoni del seu compromís amb la cultura i amb el mercat català actual i futur.  

Anterior
Anterior

L’autenticitat en el màrqueting d’influencers: un imperatiu en l’era digital

Siguiente
Siguiente

La Xarxa+: com rejovenir l’audiència de la televisió local