3Cat lidera la reconnexió amb el públic jove a través d’EVA
Una comunitat per oferir continguts en català, adaptats a les noves generacions, creats per joves i per a joves, amb una clara visió digital, lluny de la mirada fiscalitzadora, que va al ritme dels seus consumidors, però que manté els compromisos de qualitat i de servei públic, amb gairebé 180 milions de reproduccions a les xarxes socials en només un any.
El juliol d’ara fa un any naixia EVA, la nova comunitat de continguts digitals de 3Cat fets per i per a joves. El grup audiovisual de mitjans públics de Catalunya creava EVA com a resposta a un dels seus principals objectius del pla estratègic: reconnectar amb el públic jove i adaptar-se als nous hàbits de consum de productes audiovisuals. A Catalunya, el 89% de les persones de la generació Z tenen un smartphone i passen una mitjana de 3 hores diàries a les xarxes socials consumint vídeos i àudios. En totes aquestes hores de consum, només el 2% dels continguts eren en llengua catalana ara fa un any. Amb aquestes dades, es feia evident que els mitjans públics del país havien de fer-hi alguna cosa, ja que un dels motius de la seva existència és la defensa i normalització de l’ús del català.
La nova marca EVA s’imposava per oferir aquests continguts en català, adaptats a les noves generacions, creats per joves i per a joves, amb una clara visió digital, lluny de la mirada supervisora de la marca mare 3Cat, que va al ritme dels seus consumidors, però que manté els compromisos de qualitat i de servei públic.
EVA, la nova comunitat de continguts digitals de 3Cat fets per i per a joves.
La comunitat neix, doncs, als perfils de TikTok i Instagram i s’expandeix a YouTube, Twitch, Spotify i a la plataforma 3Cat, amb una gran oferta de continguts d’entreteniment i de divulgació en català creats per joves i per a joves, des de la humilitat, sense filtres i amb esperit disruptiu, tot adoptant el llenguatge i els formats propis de la seva generació. Un projecte 100% digital des de l’inici, que promou l’ús natural del català a les xarxes i on els veritables protagonistes són les creadores i els creadors de contingut catalans.
Dinàmics, directes, pràctics, creatius, funcionals, col·lectius, que cerquen empatia i connexió, a través de l’originalitat, la creativitat, l’entreteniment i la comunitat. Continguts i noves veus que tracten els temes que preocupen i interessen als joves, i que donen suport a la diversitat des de la seva mirada com, per exemple, amb la representació del col·lectiu LGTBIQ+ d’una manera natural des de la seva estrena.
EVA és ja una comunitat de referència a Catalunya, un espai que convida a l’acció a les noves generacions de creadores i creadors de contingut que aspiren a formar-ne part i s’hi emmirallen.
EVA és ja una comunitat de referència a Catalunya, un espai que convida a l’acció a les noves generacions de creadores i creadors de contingut que aspiren a formar-ne part i s’hi emmirallen. Un nou ecosistema audiovisual amb les seves pròpies cares i referents, creatiu, festiu i inclusiu.
Al mes de juliol, els seus continguts superaven ja els 177 milions de reproduccions a les xarxes socials i a la plataforma 3Cat. Fins a 22.000 dispositius únics de mitjana connecten amb EVA cada mes a la plataforma i la comunitat acumula a les xarxes socials més de 100.000 seguidors.
Més del 88% del consum de continguts d’EVA a la plataforma 3Cat són en format vídeo.
Continguts i formats diversos per a joves i per a joves adults
La Generació Z es caracteritza, sobretot, per la seva àmplia diversitat de perfils i pel seu esperit inclusiu i tolerant, i els continguts d’EVA han estat així des de l’inici i fins a les últimes conseqüències. Des de programes de ràdio amb peces audiovisuals exclusives per a les xarxes socials fins a programes itinerants en directe, realities, videopòdcasts o programes en què hi participen els propis seguidors.
Un dels més destacats és “LOFT”, amb més de 51 milions de reproduccions en totes les plataformes, especialment a les xarxes socials. Un espai on tothom és benvingut, que trenca parets per poder parlar de tot: moda, música, tendències, xarxes socials... I on, a més dels col·laboradors i dels convidats, cada dia es dona veu a persones que segueixen el programa a les ones d’iCat, a la plataforma 3Cat o a les xarxes socials perquè puguin compartir els seus problemes, alegries, amors i desamors, i així sentir-se escoltades i representades.
“Truca quan arribis” és un reality d’aventures en què tres parelles de creadors de contingut superen una sèrie de reptes al desert d’Atacama, a Xile, un indret que no els posa les coses gens fàcils. Ni el desert ni tampoc Jordi Cruz, el presentador al capdavant de l’expedició, una cara televisiva molt coneguda que ha recuperat 3Cat en català aquesta temporada.
La còmica Charlie Pee, la influencer Mariona Pujol, el tiktoker Guillem Viladoms, la reportera viral Sonia Suamor, el youtuber Sergio Jurado i el polifacètic esportista Koko DC són els sis concursants que s’enfronten, per equips, als reptes que els planteja el desert amb l’objectiu d’aconseguir el premi final.
“Clímax”, l’stream setmanal de les nits de diumenge per trobar parella en directe i fer safareig romàntic i sexoafectiu.
Entre el contingut per a joves adults d’EVA trobem “Pisos d’estudiants”, en què Nadine Romero —coneguda tiktoker i conductora d’altres espais per a joves de 3Cat— i Àlex Tous —creador de contingut en català— visiten les llars dels seguidors que comparteixen pis i que volen guanyar el títol de “Millor pis d’estudiants” i una mensualitat gratuïta. Confiança, tensió, brutícia, relacions entre companys o amb persones externes, traïció... Tot allò que al públic de la seva mateixa edat els preocupa. I també “Clímax”, l’stream setmanal de les nits de diumenge per trobar parella en directe i fer safareig romàntic i sexoafectiu, amb els presentadors Gerryquerryberry i Carla Junyent, que s’ha convertit en un punt de trobada de la comunitat d’EVA, amb les edicions especials del programa enregistrades amb públic, que han esgotat aforament en cada convocatòria, tot aplegant les cares més conegudes dels influenciadors catalans.
Més de 177 milions de reproduccions en un any
En només un any, les reproduccions dels continguts d’EVA s’han enfilat fins als 177 milions a les xarxes socials amb la publicació de més de 7.700 peces audiovisuals.
El 60% dels vídeos s’han llançat al perfil d’EVA a Instagram, amb un retorn de més de 74.400.000 reproduccions. En aquesta xarxa, el 79% del públic té entre 18 i 44 anys, i el 40%, entre 25 i 34.
Mentre que a TikTok —la plataforma de continguts virals per excel·lència— s’han publicat el 28% i s’han registrat 96.900.000 de reproduccions. En aquest canal, els públics predominants són els que tenen entre 18 i 34, amb el 79% de la quota. El 45% no supera els 24 anys.
En un format més extens, a YouTube, EVA supera les 4.600.000 reproduccions. Més del 70% del target d’aquest perfil té entre 18 i 34 anys, i el 40% no supera els 24.
Loft, amb Berta Aroca
I els programes que més destaquen en aquests espais de consum ràpid són el “LOFT” i els formats d’entrevistes en profunditat d’“Spursito& Company”, amb el presentador i creador de contingut digital Martí Miras, una de les cares més conegudes de la Kings League, per on han passat personalitats com Gerard Piqué, Mar Lucas, Ángela Mármol, Carles Porta, Jordi Sánchez o Andrés Iniesta; i “Laturra”, amb la conducció d’Alba Riera —premi Sonor a la millor podcàster de l’any. En la seva primera etapa, el vídeo pòdcast s’ha convertit en la cita ineludible dels dilluns a la nit per a tota una generació, sent un dels cinc programes en català més escoltats a Spotify i a la plataforma3Cat.