Premis IMPACTE 2024
Celebrant l'excel·lència del Màrqueting, la Publicitat, les RRPP i la Comunicació a Catalunya
Miquel Campmany, degà del Col·legi, al discurs inaugural dels Premis Impacte
El passat 9 de maig de 2024, Sitges es va convertir en l'epicentre del màrqueting i la comunicació amb la celebració dels Premis Impacte 2024, un esdeveniment organitzat pel Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, que en aquesta edició va tornar a estar dirigit pel Carles Ortet, vicedegà del Col·legi i CEO de Zoopa, i que va comptar, un any més, amb el suport de l’Ajuntament de Sitges.
L'acte central dels Premis Impacte 2024 es va dur a terme al Teatre el Prado de Sitges, seguit de "La Nit del Màrqueting i la Comunicació", una vetllada inoblidable que va concloure amb una gran festa final a la guingueta de platja "La Iguana".
En aquesta edició, els Premis Impacte 2024 van presentar un total de 20 categories, dividides entre campanyes/projectes i reconeixements a professionals. L'objectiu va continuar sent premiar aquelles accions de màrqueting i comunicació que van causar el major impacte en la societat durant l'últim any, i, a més, reconèixer els professionals més destacats del sector. Per als premis de campanyes o projecte, es van rebre un total de 198 candidatures, xifra superior a la que vam registrar l’any passat.
Els guardons per campanyes i projectes van ser avaluats per un jurat integrat per destacats professionals de diferents àmbits representats pel Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya, sota la direcció de la presidenta del jurat d’enguany, la Mariela Andreotti (Cap de Marca i Sostenibilitat a GB Foods). En canvi, els reconeixements a persones físiques van ser fallats per la Junta de Govern del Col·legi, liderada pel degà Miquel Campmany
Premis a projectes i campanyes
Guardonats dels Premis Impacte 2024
Aquests guardons celebren les campanyes i iniciatives que han destacat per la seva originalitat, eficàcia i capacitat d'influència en la societat. A continuació, es detallen totes les categories i als premiats dels ors:
La categoria de Impacte des de l'Esdeveniment va reconèixer la campanya "World Premier presentation Cupra Travascan" de Seat/Cupra i Apple Tree amb el premi d'OR. Aquesta iniciativa va fusionar tècniques innovadores del pla digital i real per crear una experiència única i immersiva, generant una gran notorietat i captant l'atenció dels mitjans de comunicació, alhora que creava valor de marca.
El premi d'OR en Impacte de la Investigació va ser atorgat a "Celebrémonos más" de Codorníu i UM. Aquesta campanya va demostrar com la investigació pot guiar tot el procés publicitari, des dels objectius de negoci fins a l'avaluació de l'impacte en la imatge i les vendes de la marca.
En la categoria de Impacte del Disseny, el premi d'OR va ser atorgat a "Audi Extraordinary Reports" de Volkswagen Group Spain i Ogilvy Barcelona. Aquesta campanya va destacar per oferir un llenguatge visual únic, combinant una direcció d'art excel·lent amb un disseny editorial atractiu i il·lustracions exquisides. El projecte va aconseguir connectar una gran marca de cotxes amb històries narrades des d'un taller, creant un impacte significatiu a través de la seva narrativa visual
En la categoria de Impacte de la Producció/Craft, la campanya "#Stopexperts" de Down Catalunya i McCann Worldgroup va rebre l'OR. Aquesta campanya de conscienciació social, amb recursos limitats, va aconseguir una producció d'alta qualitat i un notable impacte social, visibilitzant la discriminació per bullying i empoderant les persones amb discapacitat.
El premi d'OR en Impacte en Xarxes Socials va ser per a "New Heinz Tomato Ketchup Pasta Sauce" de Heinz i VML. Aquesta campanya es va destacar per ser irreverent i transgressora, liderant converses a les xarxes socials i impulsant un creixement del 36% en les vendes de tota la gamma de productes.
D’altra banda, el premi d'OR en Impacte de l'Estratègia de Mitjans va ser atorgat a "Plan Cabo Suelto" d'Estrella Galicia i YouPlanet. Aquesta campanya es va destacar per la perfecta interacció de canals on i off, aconseguint resultats extraordinaris en termes de notorietat, engagement, i cobertura
En la categoria de Impacte de la Innovació de Producte, la campanya "Cupra DarkRebel" de Seat/Cupra, AppleTree Citizen Edelman i Droga5 va ser guardonada amb l'OR. Aquest producte, cocreat amb més de 270.000 fans, va obtenir una repercussió mediàtica impressionant, amplificant la visibilitat de la marca i generant un engagement sense precedents
L'OR en Impacte de la Comunicació Corporativa va ser per a "Profesores de inconformismo" de CaixaBank i McCann Worldgroup, una campanya que va reforçar el compromís social de la marca amb una execució excel·lent, arribant fins i tot al públic més jove gràcies a l'ús efectiu de TikTok.
El premi d'OR en Impacte de la Idea va ser també per a "New Heinz Tomato Ketchup Pasta Sauce" de Heinz i VML, una campanya que va crear un debat social i va demostrar que la creativitat pot inspirar des de l'agència fins a la creació de productes, destacant per la seva continuïtat i excel·lent execució.
La campanya "La transformación de Wallapop" de Wallapop i Revuelta & Mono Madrid va guanyar l'OR en Impacte en la Construcció de Marca. Aquesta iniciativa va canviar la percepció de la venda de segona mà i va liderar el canvi en el consum de manera consistent, fent-ho des d'un propòsit real que transcendeix la societat.
Premis a professionals
Guardonats en la categoria de millors professionals
D’altra banda, en els reconeixements a professionals, es van donar els guardons següents:
Marta Raventós va ser reconeguda com a millor professional de comunicació corporativa, degut a la seva dilatada experiència pilotant la comunicació i els assumptes institucionals de Freixenet. A més, durant els últims tres anys, ha gestionat amb èxit el canvi corporatiu i generacional de Freixenet, protegint i impulsant amb èxit la reputació del grup.
Josep Catllà va ser destacat com a millor professional internacional. Josep és un comunicador que haocupat importants posicions en la comunicació corporativa i en les relacions institucionals tant en institucions públiques com en privades i en multinacionals. A més d’haver estat CEO de Weber Shandwick, porta més de vint anys gestionant la comunicació global de la farmacèutica Sanofi. L’any 2023, va ser l’artífex i l’impulsor de la nova Fundació Sanofi.
Per haver aportat una disrupció el 2023 dins l’univers de creadors de continguts, apareixent com la primera influencer generada amb IA i aconseguint en pocs mesos superar els 300.000 seguidors, el premi de millor creadora de continguts digitals va ser per @fit_aitana i els seus “pares” reals, els creadors Diana Núñez i Rubén Cruz.
David Lahoz va ser reconegut com a millor professional de data i tecnologia, perquè en el darrer any s’ha centrat en projectes tan disruptius com el de reducció d’emissions de CO2 a la publicitat digital, transmetent aquest compromís vers la sostenibilitat digital a escoles especialitzades con The Valley i Foxize.
Raquel Roca, d’IMC Toys, va ser reconeguda com a millor professional en estratègia de mitjans, per crear un ecosistema de continguts digitals per poder comunicar els productes Bebés Llorones Best Friends Forever al públic infantil, a través de sèries infantils a grans plataformes com Netflix, Prime Video, YouTube i a jocs de PlayStation, i crear, fins i tot, una plataforma pròpia d’entreteniment (Kitoons).
Toni Alarcón, Director de Màrqueting de Lidl, va ser reconegut com a millor professional de màrqueting, per la seva capacitat d’adaptar-se als constants reptes estructurals i conjunturals que patia la distribució, amb un ecosistema de comunicació i una experiència de compra cada cop més integrada, ressaltant especialment els entorns digitals.
Oscar Orellana, en el darrer any, va superar exitosament una nova fusió, convertint-se en CEO del gran grup VML a nivell nacional. De la seva gestió, destaca l’art del respecte per les diferents cultures empresarials que conviuen entre els seus equips, així com la gestió de clients, tant els recentment guanyats com els incorporats des d’altres companyies. Per tot això, se’l va reconèixer com a millor professional en la gestió de clients.
Isahac Oliver, durant el darrer any, ha vist com la feina desenvolupada per Cupra amb el seu equip des de Rosàs ha estat multi-guardonada en tots els certàmens, no només per la creativitat sinó també per l’eficàcia obtinguda. En els darrers mesos, Forbes el va reconèixer com un dels millors creatius del 2024. I el Col·legi, com no podia ser d’una altra manera, el va reconèixer com a millor creatiu de l’any.
Luís Conde, sense ser creatiu, enguany s’ha colat al rànquing Forbes 2024 dels professionals creatius. Ell i el seu equip, van guanyar quatre guardons als Premios Eficacia 2023 amb "A pachas" de Jumpers i "Hay tema" de Durex. La seva trajectòria, i la del seu equip, han fet que Fuego Camina Conmigo esdevingui una de les principals agències independents de Barcelona, i per tot això se li va atorgar el premi de millor professional en estratègia de marca.
El juny de 2023, Irene Voz va defensar el seu Treball Final de Grau sota el titol “El rol de la comunicació en l’experiència del pacient. Una assignatura pendent en l’àmbit sanitari”. Aquesta recerca identificava les habilitats que els metges havien de dominar per comunicar-se amb els pacients per tal de millorar la seva experiència. Per la qualitat i la innovació del projecte, la Irene, de la Universitat Pompeu Fabra va ser reconeguda amb el premi Impacte al Talent Jove.
Reconeixement especial
La Junta del Col·legi va voler destacar una iniciativa que exemplifica la creixent col·laboració i transversalitat de diverses disciplines en un sol projecte, abastant des del branding i l’estratègia de mitjans fins a la creativitat, producció de continguts, les dades, la tecnologia i la comunicació corporativa. Aquesta integració ha estat clau per afrontar el desafiament de fer que els continguts audiovisuals en català siguin competitius en un món digital i global, especialment pel que fa a la seva adopció per part de les noves generacions a través de canals i formats adequats.
Miquel Campmany i Rosa Romà (recollint el guardó especial)
Aquest projecte també reflecteix la importància de prendre decisions valentes, optant sovint per camins més complexos però necessaris. Per aquests motius, i pel compromís amb la promoció de la llengua catalana en el nostre àmbit professional, es va decidir atorgar la Menció Especial del Col·legi 2024 al llançament de la plataforma 3Cat.
Premi d’honor
Aquest any, el Premi d’Honor va ser atorgat a una figura destacada que ha contribuït significativament al prestigi i internacionalitat dels professionals del màrqueting i la comunicació catalans. Fundadora de la seva empresa amb només 23 anys, avui lidera una companyia amb 600 professionals, present en 15 països d’Europa i Amèrica. A més, la seva influència l’ha portat a presidir el Consejo Empresarial Alianza por Iberoamérica, agrupant els presidents de les principals empreses iberoamericanes. Al llarg de la seva trajectòria, ha impulsat estudis sobre la presència de dones en consells d’administració, ha participat en patronats de fundacions de responsabilitat social, i ha publicat llibres sobre temes com l’empresa familiar i la comunicació interna.
Núria Vilanova donant el seu discurs als premis Impacte després de rebre el Premi d’Honor
Aquesta emprenedora ha rebut nombrosos reconeixements, incloent el recent nomenament com Ambaixadora Extraordinària de la Real Acadèmia Europea de Doctors. Tot i així, avui es destaca especialment com a comunicadora i ànima mater d’Atrevia, una empresa que ha liderat la integració de la comunicació reputacional i comercial, així com la de marques corporatives i de productes. Per tot això, el Col·legi ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2024 a Núria Vilanova, fundadora i presidenta d’Atrevia.