Tria el teu futur: com evitar que la IA et passi per sobre
Jordi Urbea, VP Sènior d'Ogilvy Spain i CEO d'Ogilvy Barcelona, celebra la revolució de la Intel·ligència Artificial (IA) i insta a abraçar-la. Destaca com la IA pot crear nous llocs de treball i alliberar-nos de tasques rutinàries, permetent-nos centrar-nos en la creativitat. Encara que la IA ja és present en molts aspectes de la nostra vida, Urbea subratlla la importància de veure-la com una eina poderosa. Destaca la necessitat de responsabilitat en el seu ús i reitera que la creativitat humana no serà mai reemplaçada per la IA. Urbea insta a ser pioners en aquesta nova era i a abraçar la IA abans que ens quedem enrere.
Tota la vida m’he fet un tip de defensar les noves tecnologies. Sempre he considerat que intentar lluitar contra quelcom inevitable no és més que una pèrdua estèril d’energia. Soc dels que prefereix concentrar-la tota en com treure profit d’aquestes revolucions que es produeixen cada X temps. Com passa ara amb la Intel·ligència Artificial (IA).
Fa dues dècades se’m va conèixer com ‘el noi d’Internet’ i, actualment, lluito per tal d’aconseguir ser ‘el noi de la Intel·ligència Artificial’. Per què no? Jo ja he pujat al carro d’aquesta revolució que manté a molts en suspens. Jo no puc evitar emocionar-me amb les infinites possibilitats que aquesta revolució ens ofereix en el marc de la publicitat i la comunicació. Per això, m’agradaria portar-vos a un viatge per les terres desconegudes de la IA i veure com aquesta tecnologia està canviant la nostra vida.
Imatge creada amb una intel·ligència artificial: Midjourney
El tren de la IA et passarà per sobre si no t’hi puges
Abans de res, deixeu-me tranquil·litzar-vos sobre un aspecte important: la IA eliminarà molts llocs de feina —no puc negar-te que potser algun d’aquests serà el teu—, però també en crearà de nous. Renovar-se o morir. Ens ofereix l’oportunitat de deixar les tasques tedioses i rutinàries a mans de la IA, alliberant-nos per poder aprofundir en tasques més creatives i d’alta complexitat. Això sí que és una revolució amb estil!
La IA és com un company de viatge que ens acompanya en el nostre recorregut diari. La seva presència és cada vegada més notable, des de l’assistent de veu al mòbil fins als algorismes que personalitzen els continguts que veiem a les xarxes socials. I si bé alguns encara es mostren escèptics, la realitat és que la IA ja forma part de les nostres vides de moltes maneres.
Però, com tota novetat, se’ns plantegen dues opcions: acceptar la IA amb els braços oberts i veure-la com una eina poderosa, o bé quedar-nos enrere i deixar que el tren de la tecnologia ens passi per sobre. Personalment, us animo a triar la primera opció. La IA ens proporciona noves oportunitats, és una finestra oberta al futur i ens permet créixer i desenvolupar-nos com a professionals. Això sí, la seva eficàcia depèn de la nostra responsabilitat.
Creativitat al poder
És important recordar que la IA no ve a substituir la creativitat humana. Les seves habilitats són moltes i inigualables i aporten un valor únic en la generació d’idees i perspectives. La IA pot ser una gran companya per generar dades i anàlisis, però la màgia de la creativitat és un talent humà que mai podrem reemplaçar.
Així que sí, la Intel·ligència Artificial és una gran revolució que ens afectarà a tots. Ens toca decidir com volem abordar aquesta revolució. És el moment de ser pioners en aquest camí cap a una nova era de possibilitats infinites. I, tot i que la IA ens generi incerteses, hem de saber abraçar-la a temps i començar a introduir-la a les nostres vides i a les nostres feines, abans no ho faci algú altre per nosaltres. D’aquesta manera, mai quedarem démodés i serà impossible que ens substitueixi la màquina.
Jordi Urbea
Sènior VP d’Ogilvy Spain i CEO d’Ogilvy Barcelona
Barcelona és molt més!
Anna Maria Sánchez Orensanz destaca la diversitat turística de Barcelona, presentant-la com molt més que simplement la ciutat. Amb l'eslògan "Barcelona és molt més", promou les múltiples experiències disponibles a les 13 comarques de la província. A través d'aquesta campanya, es comunica tant localment com internacionalment, destacant els atractius fora de la ciutat. Aquesta iniciativa no només ofereix una varietat d'experiències als visitants, sinó que també impulsa la dinamització econòmica, el suport a l'emprenedoria i la preservació del medi ambient. La sostenibilitat és clau en aquesta estratègia, amb un enfocament conscient i respectuós cap al turisme.
Barcelona és una destinació turística ideal: estil de vida mediterrani, bona gastronomia, Modernisme, museus, futbol, compres... Però Barcelona és també passejar entre vinyes, pujar a Montserrat, jugar al golf, fer un bateig de vela, descobrir com es fan els formatges, fer un taller de trencadís... Barcelona és molt més!
Barcelona ha estat, d’ençà dels Jocs Olímpics del 1992, una destinació d’èxit, un lloc que tothom vol visitar com a mínim un cop a la vida. Per negocis, per lleure, per visitar amics i familiars o per assistir a algun esdeveniment esportiu o cultural... la ciutat ha aconseguit en relativament pocs anys situar-se internacionalment com un dels llocs que cal visitar.
Sitges (fotografia de Chan Lee)
Amb allotjaments de qualitat a preus competitius, un clima que convida a passejar i una bona oferta d’activitats i atractius que poden satisfer tot tipus de motivacions, la ciutat de Barcelona va entrar ràpidament en el top of mind de les escapades de cap de setmana.
Quan l’any 2011 la Diputació de Barcelona va encarregar un pla de màrqueting turístic a Chías Marketing ja feia temps que treballàvem en la promoció de les comarques de Barcelona. Sota el concepte “Turisme Total” es presentava al públic de proximitat la possibilitat de fer turisme molt a prop de casa. Però el treball conjunt que es va fer amb la consultora ens va permetre fer un gran canvi en la visió i en la missió de la Gerència de Turisme de la Diputació, i es va virar el concepte comunicatiu sota un nou eslògan: «Barcelona és molt més». Amb aquest aprofitàvem, així, el nom de la ciutat —que també és el de la província— i el dotàvem de nous continguts. Ens ha permès ser més directes en la comunicació i ser, per tant, més entenedors. Ens ha permès també beneficiar-nos dels atributs d’una marca molt reconeguda i apreciada internacionalment, per arribar a un nou públic internacional a qui mostrar els atractius turístics de les comarques de Barcelona.
El turista que visita la ciutat uns pocs dies descobreix ràpidament que marxarà sense haver vist molts altres indrets que estan ben a prop —com a molt a una hora en cotxe o en transport públic— i sense haver gaudit de moltes altres experiències, de moltes altres “Barcelones”.
Montserrat (fotografia d’Ian Kelsall)
«Barcelona és molt més» és l’eslògan que engloba l’oferta turística de la província de Barcelona i de les seves 13 comarques, i és l’eslògan que fem servir per comunicar-nos internacionalment i localment, ja sigui a Nord-Amèrica, a Corea, a Alemanya o a Euskadi. Tant els operadors turístics com els potencials visitants entenen ràpidament que hi ha moltes coses més enllà de la ciutat i els hi despertem el desig per conèixer quines són. Ens permet una ràpida localització, la generació de curiositat i també la referència a quelcom conegut.
La gran diferència d’aquest «molt més» és que es desenvolupa fora de la ciutat: en cases de turisme rural, en municipis de gran tradició turística com Sitges, en museus petits on no es fan cues... Hi ha una Barcelona àmplia, que té camps de golf, muntanyes on fer escalada, cellers centenaris, festes tradicionals, platges... I segueix sent Barcelona.
I aquest «molt més» no només aporta una experiència diferent per a qui ens visita, també suposa un element important de dinamització econòmica, d’arrelament al territori, de suport a l’emprenedoria, de nous llocs de treball i d’impuls a la innovació. El turisme a les comarques de Barcelona esdevé una oportunitat de negoci i la clau està en enllaçar amb la ciutat, però, alhora, en la creació d’una identitat diferent, un nou valor.
La sostenibilitat —econòmica, social i mediambiental— és la principal guia per al desenvolupament d’aquest turisme, que volem conscient, responsable i respectuós. Perquè aquest «molt més» es transformarà a la vegada que ho fa el nostre turista, i s’adaptarà als seus interessos i motivacions, donant-li nous motius per tornar a aquesta Barcelona diversa i infinita.
Ens acompanyeu a descobrir-la?
Anna Maria Sánchez Orensanz
Cap de l’Oficina de Màrqueting Turístic de la Diputació de Barcelona